Bina Güçlendirme ve Yenileme

Bina Güçlendirme ve Yenileme

Yaşadığınız evin deprem riskine karşı sizi ve sevdiklerinizi koruyup korumadığını ya da yaşam alanınızın sağlamlığını nasıl ölçümleyeceğinizi merak ediyorsanız Everest YAPI ile tanışmalısınız.

Bina güçlendirme sistemleri ile hayatınızı güvence altına alabilirsiniz. Bina güçlendirme, deprem veya farklı sebeplerden kaynaklı duvar, kolon, kiriş ve temelleri hasar gören binalarda gerçekleştirilir. Yapıların belirli bölgeleri, sürekli sıcak-soğuk döngülerinin etkisiyle zaman içinde yıpranabilir ve bozulabilir, bu da onları restore etme ihtiyacını doğurabilir. Yeni inşa edilmiş binalar dahi deprem veya zemin problemleri gibi nedenlerle zaman içinde bakım ve tamirat gerektirebilir. Depreme karşı dayanıksız, zarar görmüş veya düzeltilmesi gereken binaların güçlendirilmesi kaçınılmazdır.

Topraklarının büyük bir kısmı fay hatları üzerinde bulunan ülkemiz özellikle depremlerin yarattığı maddi ve manevi kayıplar nedeniyle geri dönüşü olmayan etkilerle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. 1999 Marmara Depremi sonrasında yaşadığımız büyük can ve mal kaybıyla kamu kurumları yeni yapılan binalar için denetimlerini artırıp, yasal mevzuatlarını yenileme yoluna gitmiştir. Özellikle 1999’a kadar hayata geçirilen binalarda mühendislik hizmetine başvurulmamış olması, kalitesiz malzemeler kullanılması ve başarısız işçilik gibi etmenlerden dolayı yapılar büyük risk taşımaktadır.

Bina Güçlendirme Sistemleri Nelerdir ve Ne İşe Yarar?

Bina güçlendirme sistemleri, can kaybını önlemek için gerçekleştirilen, yapısal uygulamalarla binayı depreme daha dayanıklı hale getirmeyi amaçlayan prosedürler bütünüdür. Bir binanın yıkılıp yeniden yapılması oldukça maliyetli bir işlemdir. Binanın güçlendirilmesi, alternatif bir çözüm olarak çok daha az maliyetle binanın dayanıklılığını en iyi seviyeye getirmeyi amaçlar. Uygun güçlendirme yapabilmek için sorun ve ihtiyaçların doğru tespit edilmesi gerekir. 

Yapısal güçlendirme ile ilgili yöntemler üç ana grupta toplanır:

  • FRP Sistemi ile Güçlendirme
  • FRCM Sistemi ile Güçlendirme 
  • Mantolama ile Güçlendirme 

Karbon fiber ile güçlendirme sistemleri olarak bilinen FRP ve FRCM sistemleri, teknik tekstil donatılarıyla yapılan güçlendirme yöntemidir. Mantolama sistemine göre daha yenilikçi tekniklerdir ve uygulamada kolaylık sağlar. Mantolama sistemi ise geleneksel olan çimento ve epoksi sistemleriyle birlikte uygulanan güçlendirme tekniğidir.

Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?

Ülkemizdeki yapı güçlendirme yöntemleri, farklı malzemelerin kullanımını içerir. Beton, çelik ve karbon fiber gibi farklı materyaller, bu tür güçlendirme uygulamalarında tercih edilir. Bir teknikle yapılabilmesinin yanı sıra farklı tekniklerle de bir arada yapılar güçlendirilebilir. Bina güçlendirme sistemleri uygulamalarında kullanılacak yöntemlerin yapıdaki hasar ve onarım gerektiren yerlerin niteliğine göre belirlendiği unutulmamalıdır. 

 

Güçlendirme Ruhsatı İçin Gerekenler Nelerdir? 

Bina güçlendirme izni nasıl alınır ve güçlendirme ruhsatı için gereken belgeler nelerdir ? soruları için bu bölümü incelemenizi tavsiye ederiz.

  • Güçlendirme izin dilekçesi
  • Tapu kaydı örneği
  • Yapı kayıt belgesi ve hasar tespit tutanağı
  • Yapı müteahhidi ile yapılan sözleşme
  • Yapı denetim sözleşmesi
  • Yapı denetim firması tarafından sunulan belgeler:
  1. Yapı denetim taahhütnamesi
  2. Denetçi ve yardımcı eleman evrakları
  3. İzin belgesi
  4. Tescil belgesi
  5. Yapıya ilişkin bilgi formu
  • Şantiye şefi için gerekli belgeler:
  1. Şantiye şefi sicil durum taahhütnamesi
  2. Şantiye şefinin diploması
  3. Şantiye şefinin ikametgahı
  4. Şantiye şefi sözleşmesi
  • Bina güçlendirme uygulama şirketi tarafından sunulan belgeler:
  1. Yapı müteahhit sicil durum taahhütnamesi
  2. Vergi levhası
  3. İmza sirküsü
  4. Faaliyet belgesi
  • Bina güçlendirme statik projesi ve projeyi çizen firmanın sicil durum taahhütnamesi
  • Mimari rölöve projesi
  • Yapı imar durumu ve istikamet rölevesi 

Yukarıdaki belgelerin tam ve eksiksiz olarak hazırlanması, güçlendirme ruhsatını almak için önemlidir. Ruhsat süreci sırasında ilgili yerel yönetim ve yapı denetim kurumlarıyla iletişime geçmek ve gereken adımları takip etmek, sorunsuz bir süreç geçirmeniz için önemlidir.

 

iletişim
  • 0212 625 10 14
  • 0533 925 59 10
  • info@everestyapi.org
Güvenilir hizmetler için etkileşimi geliştirin. Bizimle İletişime Geçin.
iletişim

WhatsApp
Hemen Ara